Dunkers Kulturhus, ett smycke för Helsingborg

av Celina Fredriksson
MUSEUM1

År 1997 utlystes i Helsingborg en arkitekttävling för ett nytt kulturhus. Temat var “Staden vid havet” och tävlingen vanns av den danske arkitekten Kim Utzon. Byggnaden kännetecknas av sitt djärvt svängda tak. Planlösningen påminner om en medeltida borg där utställningsrummet i mitten omgärdas av andra utrymmen. Dunkers Kulturhus blev den samlingsplats för konst och kultur som Henry Dunker hoppades den skulle bli.

Värt att veta om Dunkers

UtställningslokalerPå en utställningsyta av 3000 kvm ges utrymme till ett tiotal utställningar varje år.
EvenemangssalarnaKonsertsalen och Teatersalen. För musik, dans, scenkonst, samtal och föredrag.
Helsingborgs KulturskolaAlla skolbarn i Helsingborg kan söka till de kurser som anordnas av Kulturskolan som har sina lokaler i Dunkers Kulturhus.
ShopI Kulturshopen varierar utbudet och återspeglar de aktuella utställningarna.

Henry Dunkers donation var grunden till Dunkers Kulturhus

Henry Dunker kom som tvååring till Helsingborg när familjen flyttade från Danmark. Hans far grundade Helsingborgs gummifabrik och Henry fick också ett naturligt intresse för just gummi. Han övertog så småningom pappans fabrik och lät gummi-imperiet växa. Trelleborgs Gummifabrik tog form i samarbete med Johan Kock, dotterfabriker startades i Hamburg och Helsingör och så småningom fick denna internationella koncern namnet Tretorn.

Henry Dunker blev en av Sveriges rikaste män på 40-talet. Han månade om sina anställda och var en filantrop. Han hade tillsammans med hustrun Gerda ett djupt rotat kulturintresse. Paret fick inga barn, så vid Henry Dunkers död donerades förmögenheten till Helsingborgs stad för att främja kulturlivet. Donationen har bidragit till såväl Helsingborgs Stadsteater, Kulturmagasinet på Fredriksdal samt till förverkligandet av Dunkers Kulturhus.

Utställningar på Dunkers Kulturhus

I år visas utställningar av bla Yoshio Nakajima, som kombinerar färg med performancekonst samt en stor fotoutställning bestående av över 200 fotografier av fotografen Ralph Nykvist som fångar vardagen med humor och ett skarpt öga för situationer. Normativa Kroppsideal är en annan utställning som endast kan ses digitalt på Dunkers Kulturhus webbsida. 

För en överblick av hela utbudet kan man kika på https://dunkerskulturhus.se/utstallningar. 

Dunkers Kulturhus har visat en lång rad utställningar sedan invigningen 2002. Av tidigare utställningar kan till exempel nämnas härliga “Miss Lyckat by the Museum of Failure” från 2018 där olika misslyckanden gavs plats: en del av misslyckandena gav upphov till nya innovationer och produkter medan andra föll platt.

Alla tidigare utställningar finns listade på kulturhusets webbplats.

Program – musik, teater och dans

På programmet över evenemang kan man hitta exempelvis:

  • Nyårskonsert med Torsten Östergrens Wienerensemble
  • Inför Helsingborg Pianofestival; Nikita Khnykin och Adi Neuhaus
  • Lunchkonsert med Loke Risberg
  • “I elfte timmen – tredje gången gillt” med Helsingborgsrevyn
  • Guitar Clinics med Afra Rubino

Utbudet är brett och det är enklast att läsa mer på webbplatsen.

För barn och unga

Husets fokus på barn och unga är stort och det finns en mängd aktiviteter som passar olika åldersgrupper.

För de yngsta, mellan 0-9 år, finns Familjerummet Böljan på entréplanet. Här finns plats för fri lek i den anda som präglar hela huset. Kulturstudion Spektra hjälper de lite äldre barnen att förverkliga sina idéer kring utställningar eller föreställningar. Här finns lokaler, utrustning och hjälp med programplanering. Här finns även Söndagsscen med dans, teater och musik för en ung publik.

Mer om verksamheten på Dunkers Kulturhus

Adressen till Dunkers Kulturhus är Kungsgatan 11 i Helsingborg och väl där kan man inte missa de stora vackra entrédörrarna som vetter mot Sundstorget.

Ska man besöka den lokalhistoriska utställningen “På gränsen” så är det fritt inträde, liksom till Kulturstudion Spektra och till Kulturskolan. Annars är entréavgiften 100:-. Biljetter till de olika evenemangen köps på biljettcentralen på Dunkers Kulturhus där det även går att hitta biljetter till en del andra evenemang och föreställningar.

Chef för Dunkers Kulturhus sedan år 2019 är Gunilla Lewerenz, som lyckats lotsa huset genom rådande pandemi. Hon var tidigare förvaltningschef på Staffanstorps Kommun. Vill man komma i kontakt med Kulturskolan kan man kontakta antingen Katja Munk Brandt eller Kit Armini. 

För den som är sugen på att arbeta på Dunkers finns info om lediga jobb på www.dunkerskulturhus.se.

Du kanske också gillar