Anders Eberhardt: Det var inte meningen!

av Celina Fredriksson
crime2

Under våren 2022 började det dyka upp likdelar gömda i plastsäckar på olika platser i Stockholm. Det dröjde inte länge innan spekulationerna kom igång på forum som Flashback där många gissade på att det var en missbrukare vid namn Morgan som länge varit försvunnen. När den riktiga identiteten fastslogs rullade en makaber mordhistoria ut sig.

Kort om Eberhardträttegången

Vem var Morgan?När likdelarna hittades var det många som trodde att de tillhörde en försvunnen person vid namn Morgan, men detta visade sig vara felaktigt.
Vem är Anders Eberhardt?Anders Eberhardt (sd) är dömd för mord på Kenneth Andersson och brott mot griftefriden. Enligt Ratsit är Anders Eberhardt 60 år och bosatt i Nyköping.
Vem var Kenneth Andersson?Kennet Andersson och Anders Eberhardt arbetade tidigare tillsammans på Kronobergshäktet.
Hur långt fängelsestraff fick Anders Eberhardt?Han blev dömd till 16 års fängelse.

Anders Eberhardts försvar inför offrets släkt

Anders Eberhardt låter lugn under rättegången. Kanke är han uttröttad av den långa utredningen och de ändlösa förhören, men skärpan i rösten och detaljrikedomen i berättelsen ger ett samlat och känslokallt intryck. Anders Eberhardt berättar med en förvånansvärt stadig röst om sin vänskap med Kenneth Andersson, hur de lärde känna varandra när de arbetade på Kronobergshäktet och hur de brukade umgås. 

Samma lugn uppvisar Anders Eberhardt när offrets släkt berättar om hur de fått lida, och till och med när han kommer in på den brutala styckningen av kroppen. Hela tiden ger han intryck av att berätta sanningen och att han anstränger sig för att få alla detaljer rätt. Även om det tagit lång tid under utredningen innan han erkände att han avlossat något skott får man nu intrycket av att han vill att alla kort ska läggas på bordet.

Varför dödade Eberhardt Kenneth Andersson?

När det gäller en detalj i berättelsen är Anders Eberhardts historia mindre sammanhängande än i de andra delarna. Det är när han ska berätta varför han avlossade skottet som dödade Kenneth Andersson. 

Enligt Eberhardt handlade det om att en pistol som tillhört hans pappa plötsligt låg på bordet. Eberhardt berättar hur han brusade upp i och med att pistolen var hemlig och att Kenneth måste ha rotat i hans lådor. Han ska då ha tagit pistolen för att bära tillbaka den till sovrummet när den plötsligt gick av och kulan träffade Kenneth Andersson i bakhuvudet.

Motivet dolt i dunkel

I korthet hävdar Anders Eberhardt att Kenneth Andersson skulle ha hittat hans pistol, laddat den och lagt den på bordet i vardagsrummet utan att tala om varför, en historia som vare sig Tingsrätt eller Hovrätt trodde på. De menade att handlingen varit planerad och avsiktlig från Eberhardts sida och därför menade båda instanserna att han skulle fällas för mord. Domen slutade på 16 års fängelse med de tre åtalspunkterna:

  • Mord
  • Brott mot griftefriden (för att han styckat kroppen)
  • Grovt vapenbrott

Detta innebär att trots att historien fått sitt slut är den egentliga orsaken till Kenneth Anderssons död inte känd. Spekulationerna pågår på Flashback och andra sociala medier, men någon sanning har inte kommit i ljuset. Den information som finns om fallet är nyhetsartiklar och Tingsrättens dokument. Det finns ännu ingen artikel om Anders Eberhardt med samlade länkar och källor på Wikipedia.

Du kanske också gillar