Morden i Helsingör – grym krim med nordeuropeisk touch

av Celina Fredriksson
HORROR1

Kanske var det TV-serien Bron som väckte det brinnande intresset för poliser på andra sidan Öresund. Den svenska TV-publiken verkar hur som helst inte kunna få nog av danska snutar som löser häpnadsväckande brott som fått dödlig utgång. Som tur är behöver den som sörjer att Bron gick i graven inte sörja så fruktansvärt hårt. Morden i Helsingör är nämligen en fullgod ersättning, enligt många av de svenska tittare som följt serien.

Morden i Helsingör är en dansk-tysk kriminalserie 

Morden i Helsingör är till skillnad från Bron inte en dansk-svensk samproduktion. Här samarbetar tyska och danska filmskapare för att göra författaren Anna Grues böcker rättvisa.  Huvudpersonen Dan Sommerdahl är naturligtvis polis, och arbetar tillsammans med kollegan Flemming i området kring Helsingör.

Förutom den rena dramatiken kring mordfallen bjuder serien även på en hel del personliga spänningar, precis som den vane tittaren av nordeuropeiska kriminalserier vant sig vid. Poliskollegan Flemming bär på en mörk hemlighet. Och Sommerdahls äktenskap knagar i fogarna. Eftersom Sommardahl gift sig med en kriminaltekniker, spiller privatlivet inte helt oväntat över på jobbet emellanåt. Inte minst med tanke på att fru Sommerdahl inlett en relation med Dans kollega.

Morden i Helsingör på svenska TV4 och Cmore

Svenska TV-tittare kan avnjuta detta dansk-tyska kriminaldrama på TV4. Säsong 1, 2 och 3 av Morden i Helsingör finns att tillgå på TV4Play. Du som undrar “när kommer säsong 2 av Morden i Helsingör” kan alltså sluta undra – det är bara att surfa in på TV4:s hemsida eller app och kasta dig rakt in i handlingen. Du kan också se serien på Cmore. Se bara till så du inte av misstag lyckas trycka igång säsong 3 av Morden i Helsingör

I alla fall inte innan du hunnit se säsong 2. Då riskerar du nämligen att sabba en hel del av den dramatik som serieskaparna lyckas bygga upp från säsong till säsong. Även om poliserna löser nya mordfall hela tiden, löper det naturligtvis en större dramatisk kurva som över hela serien. Det är ett inte helt ovanligt grepp när det kommer till kriminalserier. Och självklart vill du kunna följa den kurvan precis som serieskaparna har tänkt. 

Roller och skådespelare i Morden i Helsingör

  • Dan Sommerdahl spelas av Peter Mygind.
  • Fleming Torp spelas av André Babikian.
  • Laura Sommerdahl spelas av Laura Kjaer.
  • Marianne Sommerdahl spelas av Laura Drasbaek.
  • Svend spelas av Peter Gantzler.
  • Hanegaard spelas av Lotte Andersen.

En konkret faktor som Morden i Helsingör har gemensamt med serien Bron är ett särskilt namn ur rollistan. Det rör sig om den välkända danska skådespelaren Rita Angela Christensen, som medverkat i båda serierna. Visserligen var Angela Christensen bara med i ett enda avsnitt av Morden i Helsingör. Hon spelade karaktären Inga i den första säsongen. 

Men hennes närvaro på den vita duken samt hennes för många välkända namn gjorde henne starkt förknippad med serien. I och med Angela Christensens bortgång 2020 stod det klart att hennes roll inte kunde bli återkommande. Att hantera en skådespelares död är något som många TV-produktioner fått göra genom åren, och det gäller alltså även Morden i Helsingör

När kommer säsong 4 av Morden i Helsingör?

Säsong 3 av Morden i Helsingör hade premiär i mars 2022. Säsongerna är åtta avsnitt långa vardera, och nu frågar sig många när nästa batch släpps. Att få fram ett konkret svar på om det blir en ny säsong av en TV-serie är dock inte det lättaste i dagens medielandskap. Dynamic Television, som är produktionsbolaget bakom Morden i Helsingör, kommer sannolikt släppa nyheten om seriens framtid i nära anslutning till att de, eventuellt, börjar spela in säsong 4.

Är Morden i Helsingör bättre än Bron?

Så till den brännheta fråga många ställer sig. Är Morden i Helsingör bättre än sin föregångare Bron, eller ens i samma klass? Detta är naturligtvis en smakfråga. Om man ska lyssna till de betyg som satts på de båda serierna på IMDb kommer tyvärr inte Morden i Helsingör riktigt upp till de nivåer Bron gjort. Men man ska också komma ihåg att recensioner, inte minst online, kan vara missvisande. 

Morden i Helsingör, eller Sommerdahl som seriens danska originaltitel lyder, bör ses som ett verk i sin egen rätt. Många har beskrivit serien som mycket mysigare än den hårdkokta, blåtonade dansk-svenska serien Bron. Det kan hända att detta avspeglar betyget på IMDb. Ofta får lite ruffare krim högre betyg än de mjukare TV-serierna. Avgör själv! Du har 24 avsnitt på dig att avgöra om denna dansk-tyska kriminalserie är precis så bra som TV-publiken förtjänar. 

Du kanske också gillar