Bottega Veneta – lyxigt mode för den kvalitetsmedvetne

av Celina Fredriksson
BAGS

När endast det bästa är gott nog kan man tryggt välja Bottega Veneta. Detta italienska modehus designar förstklassigt hantverk i lyxiga material. Men smakar det så kostar det – den som vill köpa en handväska får vara beredd att betala minst 20 000 kronor. Men då får man också en bit äkta italiensk lyx!

Snabbfakta om Bottega Veneta

Företagets start:I Venetio-regionen i Italien, 1966
Baserat i:Milano
Uppköpt av:Gucci, 2006
Kul att veta: Ingen stor logo på produkterna

Bottega Veneta – mode i världsklass

Som så många andra modehus startade Bottega Veneta i Italien. ”Bottega” betyder butik på italienska, och ”Veneta” kommer av namnet på regionen i Italien där märket startades av två italienare på 1960-talet. Detta modehus har sedan dess vuxit och blivit ett av världens främsta modehus, med butiker i många länder. 

Redan 1980 var Bottega Veneta ett lyxmärke som gärna bars av kändisar, till exempel av Lauren Hutton i en storfilm. Just hon fick senare äran att få en handväska uppkallad efter sig vid Bottega Venetas femtioårsjubileum.

Bottega Venetas väskor i många färger

Några av Bottega Venetas populäraste handväskor är Jodie, Mini Pouch och Point. Vissa är stora som en liten bag. En annan populär väska är Bottega Venetas ”cassette bag” som finns i många färger. Den är tillverkad av skinn som är flätat i ett rutmönster, ”intrecciato”.

Just detta flätade skinn är något som har blivit ett signum för Bottega Veneta och uppfanns redan av företagets grundare, Michele Taddei och Renzo Zengiaro. Detta mönster kräver stor noggrannhet och skicklighet vid tillverkning. Många små detaljer gör att arbetet tar lång tid, men så blir det också ett litet italienskt konstverk. 

Bottega Venetas Jodie 

Bottega Venetas omtyckta handväska Jodie är gjord av mjukt lammskinn och finns i ett par till varianter: Teen och Mini. Väskan har en design som man lätt känner igen, med en knut på handtaget eller axelremmen – allt i rutflätat lammskinn, förstås. Mini Jodie finns i hela 25 färger, från traditionella bruna och gråa toner till lime och cerise. Den allra största modellen av Jodie kostar runt 60 000 kronor. Då får man en väska med följande egenskaper att ha i sin ägo under många år framöver:

  • Tillverkad av 100 % lammskinn
  • Lammskinnet flätat i små rutor
  • Metalldelar i silverfinish
  • Höjd: 90 cm (inklusive handtaget eller axelremmen
  • Bredd: 65 cm
  • Finns i en färg: svart.

Bottega Veneta – ett komplett modehus

Bottega Veneta har dock väldigt mycket mer än handväskor att erbjuda. Bland annat skor, exempelvis boots och sandaler. Bottega Venetas kreativa designers vet vad som lockar de modemedvetna kunderna. Vad sägs till exempel om högklackade, vattentäta gummiboots? Dessutom i färger som turkos och klarrött, förutom mer traditionella färger.

Och de högklackade skorna finns i många olika modeller, från robusta platåsandaler till stilettklackar med strass. De säljer också många olika typer av kläder, som klänningar och skjortor, till både fest och vardag.

Accessoarer – solglasögon, smycken och skärp

Naturligtvis säljer de även accessoarer, som solglasögon, skärp och smycken; både bijouterier och äkta smycken. Sist, men inte minst: Som alla stora modehus har de en egen parfym, Illusione, som finns för både dam och herr.

Det är lätt att förstå varför Bottega Veneta är ett av världens främsta lyxmärken. Och redan 2012 sålde Bottega Veneta mode för över 1 miljard dollar per år. Ett så stort företag har förstås råd att låta sina designers vara kreativa och kanske ta ut svängarna lite extra, för att hitta vad som tilltalar kunderna! Och deras creative directors är såklart handplockade.

Bottega Venetas butiker 

Bottega Veneta har sina flaggskeppsbutiker i Milano, New York, Los Angeles (på Rodeo Drive i Beverly Hills) och Tokyo. Dessutom finns butiker i Paris samt i Sverige på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Dessutom säljs Bottega Veneta på NK. Men för den som inte har möjlighet att åka till något försäljningsställe, finns det också gott om möjligheter att köpa Bottega Venetas mode på nätet.

Bottega Veneta står för iögonfallande design, men även elegans som ibland är lite mer lågmäld. Det kanske tilltalar särskilt överklassen i länder som Italien, där man ju inte gärna vill skylta med sina pengar. Det är annars vanligt att modehus har stora loggor på sina handväskor. Men Bottega Veneta har sin logo lite diskret på insidan.

Redan från början lät man den flätade ytan vara ett signum i sig; den blev lätt igenkänd överallt. Och Bottega Veneta hade då även en slogan, som sade att kundens egna initialer var fullt tillräckligt – en fin gest åt de modemedvetna kunderna!

Du kanske också gillar