Helix piercing

av Celina Fredriksson
Helix Piercing

Den syns i många av våra kändisars öron och har blivit rumsren. En favorit bland piercingar som kallas helix piercing. Med örhängen som stavar, ringar eller labret, placerad i brosket i övre delen av örat ger den lite extra bling till bäraren. 

Snabbfakta om helix piercing: 

Helix piercingEn favorit bland öronpiercingar om man ska tro branschen, sitter i övre delen av örat där brosket är lite tunnare.
Risker med piercingDet finns risker förknippade med piercing. Infektioner och allergi, och piercing i munhålan kan orsaka skador på tänderna. Även nervskador kan förekomma.
AbheilenAbheilen är tyska och betyder “läka” vilket är ett ord som ofta används i samband med sökningar på helix piercing på internet.

Helix piercing

Vill du känna dig extra trendig är en helix piercing något att fundera på. En helix piercing sitter i brosket i övre delen av örat och syns på många kändisar just nu. Titta bara på Gwyneth Paltrow, Sienna Miller och Charlize Theron.

När medelålders män skaffar sig en sportbil skaffar kvinnor mellan 30 och 50 sig en brosk-piercing. Kan det vara längtan tillbaka till ungdomen eller känslan av att förnya sig när barnen blir så stora att de klarar sig själva? Vem vet, men om en helix piercing kan ge lite extra bling till en outfit och få en trött mamma att känna sig som en yngre version av sig själv är det en bra utväxling för en liten peng.

Helix piercing och internet

Funderar man på att skaffa sig en helix piercing gör man nog som de flesta – googlar! 

Vanliga sökord om helix piercing:

  • Forward helix piercing
  • Best earrings for helix piercing
  • Double helix ear piercings
  • Double helix piercing cost
  • Helix ear piercing pain

En forward helix piercing är placerad på den lilla platsen på ytterörats framsida där örat fäster mot huvudet. Det fiffiga med en forward helix är att den är placerad på en akupressurpunkt som kan lätta spänningar, öka blodcirkulation och, om man tror på det, hjälpa din kropp att läka snabbare.

Kostnaden för en helix piercing varierar men för en 500-lapp kan man få en helix i de flesta piercingstudios. En dubbel helix piercing är precis som det låter, två piercingar bredvid varandra till det dubbla priset. Om det gör dubbelt så ont ska vara osagt, men visst är det dubbelt så snyggt! 

Helix piercing – värt besväret?

Det är en del överväganden som behöver göras innan man går till studion och skaffar sig en helix piercing. Är jag över 18 år? Är jag smärttålig? Vilken tid på året är det? 

Åldersgränsen är satt till myndighetsdagen, men man kan pierca sig tidigare med målsmans medgivande. Inga seriösa piercingstudios ruckar på den regeln. Det gör ont att pierca sig i brosket. Mer ont än i örsnibbens mjukdelar. 

Ett av de vanligaste sökorden om helix piercing är just “helix piercing pain” och det finns fog för att tänka sig att en brosk-piercing kan få tårna att krulla sig av smärta. Men ska man pierca sig i brosket är en helix piercing det minst smärtsamma alternativet eftersom brosket är tunnare i övre delen av örat.

Helix piercing och infektion

Det tar allt mellan tre och arton månader för en helix piercing att läka eftersom cirkulationen och syretillförseln är sämre i brosket än i örsnibben. Något som inte är helt ovanligt är att piercingen blir infekterad och det gäller att mota Olle i grind och tvätta rent flera gånger om dagen med sårtvätt. För att undvika infektion är det kanske inte bästa idén att pierca sig på sommaren eller när man har en period med sol och bad framför sig. En nytagen helix piercing mår bäst av att få vara ifred och slippa smutsigt badvatten under läkningen.

Smycken till Helix piercing

Vilka smycken ska man använda till sin helix piercing? Den vanligaste varianten är en stav med kula. Rekommendationerna avråder från att sätta in en ring i en nytagen piercing eftersom ringen rör på sig och kan irritera mer än vad en stav gör. Men när piercingen har läkt kan man använda allsköns olika smycken i sin piercing, bara fantasin sätter gränser. Men det ska vara örhängen som är avsedda att sitta i brosket. Tjockleken på ett piercingsmycke brukar vara 1,2 till 1,6 mm och längden varierar från 4 mm till 8 mm.

Klarar man smärta, eventuella infektioner och hålet i plånboken? Då kanske det kan vara en helix piercing man är ute efter. Snyggt är det och på köpet får man lite ungdomligt bling!

Du kanske också gillar