Hur länge håller ägg?

av Celina Fredriksson
EGG

Hönsägg är ett märkligt livsmedel med sin egen primärförpackning i form av ett skal. Ändå händer det att ägg blir för gamla. Den som luktat på ett ruttet ägg vet att ägget osar svavelväte. Den lukten sitter kvar i näsan ett bra tag.

Hur länge ägg håller beror på om ägget förvarats i kyl eller i rumstemperatur. Tiden från kläckning fram tills ägget hamnar i din kyl påverkar. I butiker står ägg ofta i rumstemperatur. Ett ägg skall ha hanterats varsamt från hönseri och fram till ditt hem. Det får självklart inte vara sprucket. 

Hur länge håller ett kokt ägg?

Följande delfrågor uppstår:

  • Är äggen skalade eller oskalade?
  • Har äggen stått framme länge på matbordet?
  • Är äggen lös- eller hårdkokta?
  • Hur förvaras äggen? 

I ett kylskåp håller ett oskalat hårdkokt ägg ungefär en vecka. Du måste kolla så att ägget inte har någon spricka. Annars kan ägget ta upp andra smaker. Ett kokt ägg som är skalat äter du förslagsvis upp efter en eller två dagar.

Om skalade ägg blir över på matbordet lägger du in dem i kylskåpet före desserten. En intrikat fråga är: “Hur länge håller kokta ägg som är löskokta”. Du vet inte alltid om ägget blivit lös- eller hårdkokt eftersom skalet är kvar. Du kan lika gärna hantera det som ett hårdkokt ägg. Förvara alltid kokta ägg i kylskåp. Omslut dem med plastfolie eller lägg dem i en glas- eller plastburk.

Hur länge håller sig ägg i kylen?

Vi förutsätter att äggen är råa. Svaret på frågan “hur länge håller ägg?” blir märkligt, nämligen att det håller flera veckor efter att bäst-före-datum har passerat. Om du är misstänksam lägger du ägget eller äggen i en bunke med vatten. Sjunker ägget till botten kan du använda det. 

Ett bra sätt att förlänga livslängden på ägg är att förvara dem med spetsen nedåt. Då kan du förvara äggen i upp till tre månader.

Du kanske också gillar