Hur länge ska man stanna hemma?

av Celina Fredriksson
SICK

Med Covid-pandemin har följt en del nya lärdomar och sanningar. Du kan tycka om en person utan att du nödvändigtvis behöver krama ihjäl henne eller honom när ni stöter ihop på gatan. Ni behöver inte ens skaka hand. Du får lov att prata med personen ändå. Att hålla avstånd på bussar och butiker till människor du inte känner, har blivit en självklarhet.

Men hur länge ska man stanna hemma, om man tror sig bära på en smitta? Det är inte längre upp till dig själv att bestämma! Tidigare har du kanske tyckt att det bestämmer väl jag själv. Så är inte längre fallet. Du måste ta hänsyn till andra.

Hur länge ska man stanna hemma efter magsjuka?

Om du varit sjuk, kräkts och haft diarré, måste du tänka efter innan du går tillbaka till jobb eller till skola. När kräktes jag senast och när upphörde min diarré? Du måste stanna hemma minst ett dygn efter att dina två eländen har slutat.

Men hur länge ska man stanna hemma efter vinterkräksjukan? Sjukdomen är för det första mycket smittsam. Om du drabbats av den kommer du att vara sjuk i ungefär tre dygn. När du känner att du blivit helt frisk och inte spytt eller haft diarré stannar du hemma ytterligare ett dygn.

Hur länge ska man stanna hemma efter influensa?

Influensa är en virussjukdom, som ger en rad olika symtom, som feber, halsont, muskelvärk med mera. Du är smittsam så länge du känner dig sjuk. För att undvika att smitta andra, ska du helt enkelt stanna hemma tills du känner dig frisk och är helt fri från feber.

Du kanske också gillar