Hur länge har Kalle Ankas Jul funnits?

av Celina Fredriksson
Hur länge har Kalle Ankas Jul funnits

Att fira julafton med Kalle Anka (och hans vänner) är för svenskar en självklarhet lika klar som isen över vilken räven raskar. Det är lika klart som att julskinska ska finnas på julbordet, eller att granen ska stå så trångt och besvärligt som möjligt att det är omöjligt att inte bli livrädd att du ska råka välta omkull den åtminstone tre gånger per dag.

Men många svenskar vet nog inte om att om du skulle fira jul hos en amerikan och fråga vid klockan 3 p.m. varför ingen sitter vid tv:n så skulle de se på dig konstigt. Mest så för att julfirandet inte börjar förrän dagen efter på den 25:e, men också för att de nog aldrig ens har hört talas om Kalle Ankas Jul. De skulle nog också undra varför du insisterar att det är Kalle Ankas jul och inte Musse Piggs.

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul, eller From All of Us to All of You som den heter på engelska, är en animerad tv-julspecial som hade sin premiär i USA den 19 december 1958 som ett avsnitt av antologi-serien The Wonderful World of Disney. Det är en serie som kombinerar gamla filmer och filmsnuttar med nya, både animerade och live-action.

“Kalle Ankas Jul” var alltså från början ett engångs-avsnitt likt resten av avsnitten som hade visats veckovis sedan 1954. Det var inte förrän 1963 som avsnittet gick i repris för första gången, då som ett sätt att göra reklam för studions bioaktuella och kommande filmer. Avsnittet fortsatte visas fram till början av 80-talet, men efter det har det bara sänts ett antal gånger. Men i Sverige var det andra (jul)visor.

Kalle Ankas film är klassiker

Hur länge har Kalle Ankas Jul funnits i Sverige? 62 år. Varje år sedan julafton 1960 har Kalle Anka direktsänds på svensk tv. Hur vi ännu inte har tröttnat på det är ett mysterium lika stor som hur den där förbaskade färgen fungerar. 

Varje år sitter över 3,5 miljoner vuxna och barn och skrattar åt Kalle och Musse då de äter majs som en skrivmaskin, trots att barnen nog aldrig har haft någon aning om varför majsen plingar. Men de skrattar ändå, mest för att inte göra deras föräldrar besvikna. 

Kalle Ankas Jul är nog den enda gången de ens har sett en Kalle Anka-film, vilket säger något om hur betingade och traumatiserade vi har blivit då vi tvingar våra barn och barnbarn att genomgå det vi omedvetet var tvungna att genomgå sedan första andetag.

Du kanske också gillar