Hur många milliliter är en kopp – recepthistorik i korthet

av Celina Fredriksson
Hur många milliliter är en kopp - recepthistorik i korthet

Om du någon gång bakat efter ett amerikanskt recept har du förmodligen småsvurit över deras måttenheter. Vad i hela världen är en “fluid ounce” till exempel? Och hur många milliliter är en “cup”?

Tack och lov finns det många måttomvandlare att finna på internet. Där kan du inte bara se vad en fluid ounce är, utan även hur många centiliter det är. Det finns även amerikanska måttsatser att köpa, så att du slipper krångla med måttomvandling varje gång du vill baka Chocolate chip cookies.

Kanske har du istället följt ett äldre recept från farmors gömmor och även där stött på patrull. Du tittade i förtvivlan på det gamla sockerkaksreceptet och undrar “hur många milliliter är en kopp”. 

Hur mycket är en kopp kaffe och andra gamla mått

Både kaffekopp och tekopp var förr ett vanligt mått, i recept. Fram till 1855 rådde det lite måttanarki i Sverige och recept angavs ofta i de ostandardiserade måttenheterna kopp, skålpund, kanna och nypa. Därav kan äldre recept ge dig lite huvudbry.

Men även här kan internet vara till hjälp! Det finns gott om omvandlare även här, trots att de äldre måtten inte var lika exakta som dagens. En gammaldags kaffekopp motsvarar ungefär 1,5 deciliter (150 milliliter) och en tekopp cirka 2,5 deciliter (250 milliliter). Om du inte vill ta hjälp av internet kan du prova att använda dina egna gammaldags te- och kaffekoppar. 

Matsked, centiliter och deciliter

Dagens receptläsning är inte helt oproblematiskt den heller, trots att vi använder standardiserade måttenheter och att de flesta hem har minst en måttsats med allt från liter till milliliter. Kanske behöver du lista ut svaret på frågan “hur många cl är en matsked”? Ibland står det på måttet hur många milliliter det motsvarar och ibland får du helt enkelt slå upp det någonstans. En matsked är 15 ml, det vill säga 1,5 centiliter. 

Baka lugnt!

Du kanske också gillar