Så kan du hålla vinterdepressionen stången under hösten och vintern 

av Celina Fredriksson

Hur mycket det än smärtar så är det bara att konstatera att hösten är för att stanna. Även om hösten är oerhört mysig så kan det kyligare vädret och de mörkare dagarna göra att man känner att man saknar en hel del energi. I värsta fall kan man även gå in i någonting som kallas för vinterdepression. 

Detta beror helt enkelt på att kroppen inte får allt det solljus som den behöver för att fungera som den ska. Alla i Sverige behöver hantera att solen lyser mycket mindre under det ena halvåret och ju mer tekniker som man har för att motverka att man mår dåligt, desto bättre. I den här texten kommer vi att gå igenom några bra saker att veta för att se till att man mår så bra som möjligt. Även om det enda man vill göra under hösten ofta bara är att krypa ner under en filt framför en bra film eller testa lyckan på ett casino med swish betalning så gäller det ändå att man tar tag i dessa saker för att säkerställa att man mår bra under hela halvåret. 

D-vitamin 

Att äta D-vitamin är det absolut bästa sättet att se till att man håller kroppens vitamin och energinivåer i balans. D-vitamin utvinner solen naturligt av solen, någonting som av förklarliga skäl är svårt under vinterhalvåret. Dessa går att köpa både i matbutiker och apotek och om du inte redan har tagit dessa under vintern tidigare så är det en mycket god idé att testa på dessa i år.  

UV-lampor

Om du känner att du hellre får lite mer naturligt ljus så kan UV-lampor också vara en möjlig lösning. Dessa lampor går att köpa online och i butiker och används sedan helt enkelt som vanliga lampor, fast man ser till att sitta direkt i ljuset som avges. Detta är dock en mycket dyrare och krångligare lösning om man jämför med 

Se till att hålla dig aktiv och motionera  

Även om det kanske inte är särskilt motiverande att ge sig ut i löpspåret under hösten och vintern så är det oerhört viktigt att man ser till att röra på sig så mycket som man bara kan. Att motionera regelbundet är ett fantastiskt sätt att fylla på med energi och är någonting som kroppen behöver.

Att testa på en inhomussport eller börja gå på gym kan vara det perfekta sättet att undvika regnet och rusket samtidigt som man ger kroppen och sig själv välbehövd motion. Ett populärt alternativ är padel vilket är en sport där man motionerar samtidigt som man kan umgås med sina vänner. Det har blivit mycket lättare att hitta en padeltid de senaste månaderna och detta kan vara ett bra sätt att röra på sig samtidigt som man motionerar. 

Ett annat populärt alternativ är att besöka simhallar. Det finns gott om kommunala simhallar i Sverige och sannolikheten för att du har en i ditt närområde är god. Att simma är fantastisk träning både för ens muskler och för konditionen och man får samtidigt njuta av exempelvis bastu och ångbad som ofta finns installerat i simhallar.

Se till att du vistas utomhus med jämna mellanrum 

Även om det kan vara väldigt lockande att bara stänga in sig under hösten så är det bra för den mentala hälsan och det allmänna måendet att man tar sig ut i exempelvis skogen eller i parker under hösten. Man får då njuta av det oerhört vackra skådespel som löven bjuder på. Gå på små skogspromenader eller testa på en längre vandringstur, men se till att inte hamna i rutinen där man bara åker hem från jobbet för att sedan fastna i soffan hela kvällen. Promenera hem genom ett grönt stråk, eller åk på en längre utflykt under helgen.

Gör saker som du tycker om 

Att ta hand om sig själv är oerhört viktigt under hösten. Att göra saker som du tycker om, oavsett vad det är för någonting, är det bästa sättet att se till att du alltid har fulladdade batterier inför den kommande arbetsdagen. Ofta så kan det vara svårare att bli av med stress och oro på hösten då man inte bara kan sätta sig i solen och slappna av. Det är därför en god ide att du håller uppe dina hobbys och aktiviteter så gott som det bara går även om du känner att du har mycket mindre energi än vad du bruka. 

Samtidigt så är det viktigt att man tar sig tiden att ladda upp sina batterier. Om du känner att du helt enkelt inte orkar följa med på en krogrunda så är det bättre att du stannar hemma, men det är samtidigt viktigt att du inte låter dig själv bli en eremit som helt klipper alla sociala band under vintern, då detta är ett fantastiskt bra sätt att ramla djupare ner i orklöshet

 

Du kanske också gillar