Anders Jansson – komikern från Staffanstorp

av Celina Fredriksson
film 1

Anders Jansson har länge varit en av Sveriges mest kända och omtyckta komiker. Han har gjort allt från spex, tv-program, teater och programledaruppdrag. Under hösten 2022 var han dessutom ute på turné med sin senaste och tredje stand-up show, “Mina sinnens fulla bruk”, en turné som sedan förlängts med fler datum och platser under början av 2023. 

Korta fakta om Anders Jansson

ÅlderFöddes 9 oktober 1967
FamiljHustrun Katja Brigge och tre barn, Rebecca (från ett tidigare förhållande), Max och Leo
YrkeKomiker och skådespelare
Medverkat iBland annat Hipp Hipp!, Melodifestivalen, Bäst i Test och Lasse-Majas Detektivbyrå

Anders Jansson började sin karriär i Lund

Anders karriär inom underhållning påbörjades som spexare när han var studerande i Lund. Han skrev en hel del spex, som “Montezuma” och “Peter den Store”, men han var också aktiv i karnevalerna där han både skådespelade och regisserade. Tillsammans med Johan Wester, en skolkamrat, och Claes Virdeborn bildade han sedan gruppen Vulkteatern 1996 som framförde flertalet framgångsrika föreställningar i Lund.

Gruppen var så framgångsrik att Anders Jansson och Johan Wester år 2001 fick möjlighet att skapa sitt första tv-program. Det fick namnet Hipp Hipp! och var ett sketchprogram som senare även blev föreställning. I Hipp Hipp! hade Anders flera rollfigurer, och han spelade både som kvinna och man. Tiffany Persson, Morgan Pålsson och Mike Higgins är några av hans roller i tv-programmet.

Programmet fick så stor spridning att rollfigurerna Morgan Pålsson och fotografen Robert dök upp även i Melodifestivalen 2008. Detta trots att programmet inte hade sänds på flera år. Rollfigurerna har även dykt upp på andra ställen, och det har producerats flertalet små program utanför scenen för de populära karaktärerna.

Anders Janssons show hade premiär hösten 2022

Anders Jansson har hunnit med mycket i karriären. Utöver Hipp Hipp! har han varit upphov till flera andra humorsatsningar. Han har dessutom blivit en välkänd skådespelare och haft många populära roller. Utöver det har han ständigt en plats i media i olika tv-program, intervjuer och liknande. Här är ett urval av det Anders Jansson har gjort efter Hipp Hipp!:

  • Sommarpratade i P1 2005
  • Spelade huvudrollen i humorserien Starke man (började sändas 2010)
  • Spelade den onda greven i barnprogrammet Vid vintergatans slut (2010)
  • Har gjort rösten till Bruce i Hitta Nemo och en av älgarna i Björnbröder
  • Var programledare för Melodifestivalen 2014
  • Var en av deltagarna i tv-programmet Bäst i Test 2019
  • Spelade polismästaren i Lasse-Majas detektivbyrå 2020-2021
  • Har flera gånger besökt Morgonpasset i P3

Under hösten 2022 hade Anders Janssons humorföreställning “Mina sinnens fulla bruk” premiär. Det är hans tredje föreställning. Tidigare har han bland annat satt upp Radikal Optimist som visats i Jönköping och på många andra ställen. Denna egenskrivna show tog han faktiskt ut på turné genom hela Sverige, med stopp i allt från Lund till Umeå. Föreställningen blev så populär att turnén förlängdes med fler datum, och under våren 2023 kommer han besöka ännu fler städer, bland annat Halmstad. 

Anders Janssons privatliv finns inte på Facebook

Anders Jansson är inte den kändis som är mest aktiv på sociala medier, och därför är det svårt att veta hur hans liv bakom kulisserna ser ut i verkligheten. Han är väldigt inaktiv på både Facebook och Twitter. På hans Instagram lägger han upp desto mer, men där publicerar han mest jobbrelaterade inlägg, som information om hans föreställning och tips om böcker och filmer.

Det man vet är dock att Anders Jansson har tre barn. Det äldsta, Rebecca, är 29 och kommer från ett tidigare förhållande med Anna Gislén. Numera är Anders gift med Katja Brigge, och tillsammans har de sönerna Max, 21 och Leo, 17. Katja är filmproducent och ligger bakom flertalet filmer, bland annat The Bear och Regn.

Du kanske också gillar