Tips till dig som drömmer om en elscooter

av Celina Fredriksson
Köpa och välja elsparkcykel

Innan du köper en elsparkcykel eller elscooter så finns det många olika viktiga faktorer som du bör ta hänsyn till. Även om de alla ser snygga och exklusiva ut så måste du vara säker på att det alternativ du väljer passar och uppfyller dina behov.

Dessutom är det viktigt att den presterar på topp och är praktisk. Här är några viktiga faktorer att ta hänsyn till när du köper en lämplig elsparkcykel.

Recensioner och betyg på nätet

Kolla in recensioner, betyg, klagomål och rekommendationer från andra användare. Då får du en mycket bättre översikt och därtill neutrala upplysningar.

På elsparkcykeln.se finner du just nu en bäst i test guide med elscooter test samt elsparkcykel test. Du kan alltså med enkelhet välja mellan de bästa alternativen i detta test.

Storleken

Hur stor den lämpligtvis ska vara är förstås en av de viktigaste sakerna du tänker över innan inköp. Din vikt måste kunna stödjas av skotern så att du inte anstränger den över dess kapacitet. Du bör dessutom vara försiktig så att du inte väljer en elscooter som är alldeles för stor eller för skrymmande för att du ska kunna hantera den bekvämt.

Om din lägenhet exempelvis inte ligger på bottenvåningen i ditt hus så kan du ju bara föreställa dig hur jobbigt det blir om du släpar din scooter upp och ner för trapporna hela tiden.

Terräng och distans

Innan du väljer en skoter bör du tänka på din typiska färdväg när du använder den för att förflytta dig. Hur långt kommer din skoter ungefärligen att färdas dagligen? Du bör välja en skoter med en högre batterikapacitet om du planerar att regelbundet åka längre sträckor.

För övrigt bör du också tänka på vilken terräng du oftast färdas i. Grov terräng är förstås inte idealisk för små skotrar med små hjul. Förutom att du får en ojämn körning riskerar du att förstöra skoterns underplattor. Därför bör du se över din vanliga rutt för att se om den scooter du överväger verkligen är lämplig.

Prisklass

Som det ofta är så ligger den allra bästa elsparkcykeln ofta på en högre prisklassnivå. Det är dock inte alltid fallet och chansen finns helt klart att bäst elscooter för dina behov inte behöver ruinera dig. Några av de allra bästa befinner sig prismässigt inom nivåer som de flesta har råd att investera i.

Om man därtill betänker att det är en investering som lönar sig på sikt genom att du förmodligen använder bilen och andra transportmedel mer sällan när du äger en elscooter, så kanske du inte upplever priset som så högt.

Prestanda och väder

Prestanda och väder

Räckvidden på en enda batteriladdning är förmodligen den viktigaste egenskapen som du bör ta hänsyn till vid ditt val av elscooter. Om du är som de allra flesta scooterförare så kommer du förmodligen att använda den för att ta dig till och från jobbet, skolan eller någon annan typ av kort- till medeldistansresa.

Tänk därför noga till kring hur du planerar att använda din elscooter. Om du kollar på en google-karta online så klurar du enkelt ut avståndet till de platser du oftast åker till. Sen lägger du till lite extra eftersom du ibland antagligen åker omvägar och det kan vara smart att du inte ligger exakt på marginalen.

Köp vidare bara en elsparkscykel som klarar väderförhållandena i just ditt område.

Du kanske också gillar