Europas högsta berg

av Celina Fredriksson
Europas högsta berg

När det kommer till bergskedjor Europa tänker de flesta på Alperna, men det finns betydligt fler. Allt från Apenninerna i söder till Skanderna i norr. De flesta svenskar kallar Skanderna Fjällen.

Dessutom finns Berget som ligger som en Kedja på gränsen Uralbergen mellan Europa och Asien. Det är därför lite omstritt vad Europas högsta berg heter eftersom en del inte vill räkna med området Kaukasus i Europa. I vår guide över det högsta bergen tänkte vi räkna Kaukasus och Uralbergen som en del av Europa.

Topp 10 högst berg i Europa

På listan över Europas största berg har vi valt att även ta med Kaukasus eftersom även om det ligger på gränsen ändå tillhör Europa. Så vilket är Europas högsta berg ?

1, Elbrus, Ryssland – 5 642,7 meter

1, Elbrus, Ryssland - 5 642,7 meter

Elbrus är högsta berget i Europa berget skiljer sig från de andra på listan eftersom det är en utdöd vulkan. Dessutom är det till skillnad från många andra berg lätt bestiget. Det finns en skidort på berget och det går att åka lift en stor bit av vägen upp, men även om själva berget är relativt lätt att bestiga finns det alltid faror med höjdsjuka och väder. Berget har två bergstoppar där den högsta mäter Elbrus höjd på 5 642.7 meter och är högst i Europa.

2, Dych -Tau, Ryssland – 5 204,7 meter

Berget Dych-Tau ligger emellan de kommande tre bergen på listan och reser sig vackert över glaciären. Bergets topp är det näst högsta i Europa med sina 5 204 meter över havet.

3, Sjchara, Georgien/ Ryssland – 5 193,2 meter

Berget ingår i en rysk kinesisk bergskedja. Det är Georgiens högsta berg. På berget finns två bergstoppar där den högsta sträcker sig 5 193,2 meter över havet.

4, Koshtan-Tau, Ryssland – 5 152,4 meter

Koshtan- massivet ligger några mil öster om Dzjanga. Denna del av berget ligger helt inom Europas gränser.

5, Dzjanga, Georgien/ Ryssland – 5 058,8 meter

5, Dzjanga, Georgien/ Ryssland - 5 058,8 meter

Vattendelaren Dzjanga ligger inte bara precis emellan Europa och Asien utan också precis på gränsen mellan Ryssland och Georgien. Det riktigt häftiga med detta berg är att det på så sätt ligger i två länder och två olika världsdelar.

6, Mount Blanc – 4 810 meter

På en stolt sjätteplats kommer vackra Mount Blanc. Berget ligger på gränsen mellan Italien och Frankrike och är uppkallat efter vita berget eftersom det alltid finns vit snö på toppen av berget. Dessutom går det en 11,6 kilometer lång tunnel genom berget som går emellan Italien och Frankrike.

7, Dufourspitze/ Monte Rosa – 4 634 meter

Berget är med sina 4 634 meter Schweiz högsta punkt. Med tanke på sin höga höjd är klimatet på toppen extremt som till exempel lufttrycket som är hälften så stort som på havsnivå och temperatuen ligger på runt -40 grader celsius oavsett årstid. Berget är täkt av glaciärer och är Europas högsta berg i alperna.

8, Dom – 4 545 meter

Dom ligger i Mischabelbergen i Alperna i Schweiz. Namnet Dom kommer från tyskan och betyder katedral. Berget har fått sitt namn efter Canon Berchtold av Sitten Katedral det var han som först kartlade området. Precis vid bergsfoten ligger Mattertal dalarna. Berget är trots sin höjd ganska lätt att bestig för klättrare iallafall de första etapperna som sträcker sig 3 100 meter upp på berget, sedan blir det betydligt tuffare terräng.

9, Lyskamm – 4 527 meter

9, Lyskamm - 4 527 meter

Lyskamm ligger i de Schweiziska alperna precis på gränsen till Italien. Berget har en fem kilometer lång bergsrygg och två riktigt höga bergstoppar. Den östra toppen är den högsta med sina 4 527 meter. Den södra delen av berget ligger i Italien och sträcker sig lite grann över glaciären Gornor. Den största sidan den norra är riktigt imponerade med sin 1 100 meter höga istäckta bergsvägg.

10, Weisshorn – 4 506 meter

Även detta berg hittas i Schweiziska alperna som är Europas största bergskedja. Berget är format som en pyramid med trå åsar som sluttar brant ner på bergets sidor, två av sidorna är nästan i 90 graders vinkel mellan två av åsarna ligger glaciären Bis.

Vad heter Europas högsta berg ?

Det beror lite på hur man tänker med gränsdragningen när det gäller Europas högsta topp om du vill räkna med Kaukasus som ligger mellan Ryssland och Asien eller inte. Räknar du med Kaukasus så är det högst i Europa topp på det ryska berget och heter Elbrus med sin höjd på 5 642,7 meter är Elbrus högsta berg i Europa. Berget är också det enda i sitt slag i Europa som tidigare varit en vulkan.

Räknar du inte med det berget är det Mount Blanc som är Europa högsta topp och kniper då första platsen. Berget ligger emellan Italien och Frankrike och är Europa högsta berg med sina 4 810 meter över havet. Det går en tunnel igenom Mount Blanc på 11,6 kilometer lång som går emellan länderna Italien och Frankrike.

Du kanske också gillar