Petit choux – ett recept på fransk lycka

av Celina Fredriksson
pastry 2

En petit choux är ett litet bakverk som sväller upp under gräddning och sedan får en fyllning. Den kan proppas med både sött och salt och förvandlas till både förrätt och dessert. Bara fantasin sätter gränser när det gäller recept på den franska klassikern petit choux.

Några snabba fakta om petit choux

UrsprungFrankrike
IngredienserVatten, vetemjöl, smör, ägg
PopulärtSom plockmat eller fika
VariationEn pyramid med petit chouer kan ersätta en festlig tårta

Vad betyder petit choux egentligen? 

Petit choux är franska och betyder i ordagrann översättning till svenska “litet kålhuvud”. Det låter kanske konstigt när det handlar om denna spröda lilla skapelse som inte sällan serveras som en bakelse, men det har sin förklaring. Det är nämligen så att när en petit choux gräddas så sväller den upp och blir en fluffig boll. Inte helt olik ett litet kålhuvud med andra ord. 

Såhär bakar man petit choux. 

Ingredienser:

  • 120 g vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 100 g smör
  • 3 ägg

Gör såhär:
Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg sedan i smöret och låt det smälta. Därefter ska blandningen koka upp igen. Ta sedan kastrullen från värmen och vispa ner mjölet tills degen släpper från kanterna. Låt svalna och rör ner ett ägg i taget. Klicka eller spritsa ut degen till små bollar, (5-7 cm i diameter) på en plåt. Använd bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter på 175 graders värme. Bakverken är klara när de svällt upp till ljusgula, fluffiga bollar. En viktig sak är att inte öppna ugnsluckan i tid och otid. Särskilt i början av gräddningen är petit chouerna känsliga för drag och de kan då bli mjuka istället för spröda. När alla petit choux är gräddade och har svalnat kan man skära ett hål eller klippa av toppen på dem och spritsa i valfri fyllning. 

Man kan fördel baka en laddning petit choux i förväg. De har lång hållbarhet och går bra att frysa in. Det är med andra ord perfekta att ta fram och fylla lite snabbt när man får oväntat besök.  

Variationer på petit choux

Som med alla andra bakverk finns det en rad olika variationer när det gäller petit choux. Det vanligaste är olika sorters fyllning men man kan även utforma själva degen på olika sätt. Man kan exempelvis spritsa en krans istället för små bollar, eller grädda degen till en tunn platta. På en platt petit choux kan man sedan breda ut valfri fyllning och rulla ihop till en rulle. 

 

Fyllningen gör grejen
Det enklaste sättet att variera petit choux är att satsa på fyllningarna. Möjligheterna är oändliga och man kan jobba med riktigt lyxiga fyllningar eller bara slänga ihop något av det man har hemma. Sylt och grädde räcker långt, men varför inte en hemmagjord vaniljkräm eller en smakrik kantarellfyllning med Västerbottenost? 

Här är några exempel på vad man kan stoppa in i sina petit choux

Söta fyllningar:

  • Grädde
  • Vaniljkräm
  • Chokladmousse
  • Färskost med söta bär
  • Citronfromage
  • Kolafluff med nötter

Salta, matiga fyllningar:

  • Creme fraiche och stenbitsrom
  • Skinkröra med rödlök
  • Philadelphia med riven Västerbottenost
  • Chorizoröra med purjolök
  • Rökt laxröra med smetana

Här är ett recept på en god, söt fyllning från stjärnkocken Leila Lindholm

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 125 g strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
  • 125 g äggula [6-7 st]
  • 0,5 dl espresso eller annat starkt kaffe
  • 50 g smör

Gör såhär:
Koka upp grädde, mjölk och socker. Vispa äggulor och maizena ordentligt med elvisp. Häll gräddmjölken över äggen, rör om hela tiden.Värm och vispa hårt tills krämen tjocknat och häll därefter över den i en skål. Tillsätt smör och kaffe och vispa slätt och låt kallna. Krämen kan sedan spritsas in i bakverken.
Denna fyllning kan varieras och om man istället önskar petit choux med vaniljkräm kan man utesluta kaffet och istället låta två vaniljstänger koka med i gräddmjölken. Annat att smaksätta med är citronsaft, kokos eller varför inte en skvätt rom?

Du kanske också gillar